Pivə niyə faydalıdır və idmançılar onu oyundan sonra niyə içirlər?
07-12-2021 1993

Pivə niyə faydalıdır və idmançılar onu oyundan sonra niyə içirlər?

Alman futbolunda bu, bəlkə də ən diqqət çəkən ənənədir.

Pivə dünyada ən populyar üçüncü içkidir. Su birinci, çay ikinci gəlir. Pivənin zərərləri ilə bağlı mübahisələr uzun müddətdir ki, davam edir. Alkoqolun qızğın əleyhdarları digər spirtli içkilər kimi pivə içməyin də zərərli olduğunu müdafiə edirlər. Əslində bu, tamamilə doğru deyil.

Pivə niyə faydalıdır?

Pivənin orta miqdarda qəbulu nəinki bədənə zərər vermir, hətta bir növ fayda da verə bilir. Kiçik dozalarda və qeyri-müntəzəm olaraq qəbulu, ürək-damar sisteminin işinə müsbət təsir göstərir. Bununla belə, hər hansı digər spirtli içki növü kimi ondan da mütəmadi istifadə etməyə dəyməz.

Pivə uzun və ciddi fiziki fəaliyyətdən sonra bədənin bərpa olmasına kömək edir. Məsələn, 2006-cı ildə Rusiya millisinin baş məşqçisi olan Qus Hiddink bu ənənəni Avropadan gətirib. Tour de France və Giro d'Italia kimi velosiped yarışlarında idmançılar uzun marafon mərhələlərindən sonra bədənlərini bərpa etmək üçün pivə içirlər.

 

Pivənin tərkibindəki silisium dişləri və sümükləri gücləndirməyə, hətta sümüklərin daha incə və çox kövrək olduğu osteoporoz xəstəliyindən qorumağa kömək edir. Silisium arpa və mayaotu əlavəsi ilə alkaqollu pivələrdə yüksək miqdarda olur, alkoqolsuz növlərdə isə çox azdır. Buna görə də, bəzən yaşlı insanların bir stəkan pivə içməsi də faydalıdır, çünki belə insanlarda yaşla əlaqəli olaraq sümüklər kövrək olur və sınıqlara meyilli olur.

 

Bundan əlavə, pivədə xərçəngin yaranmasının qarşısını alan güclü antioksidantlar olan polifenollar var. Və polifenolların təxminən 60%-ni təşkil edən flavonoidlər qocalma prosesini ləngidir, demans və Parkinson xəstəliyi riskini azaldır.

Alkoqolsuz pivə oxşar xüsusiyyətlərə malikdirmi?

Alkoqolsuz pivə istehsalının mərhələlərindən biri də spirtin çıxarılmasıdır. Bu, şərabın fermentasiyasını dayandırmaqla, içkini seyrəltməklə və ya hazır partiyadan spirt çıxarmaqla əldə edilir.

Alkoqolsuz pivənin əsas üstünlüyü ondan ibarətdir ki, o, asmaya səbəb olmur. Orta miqdarda qəbulu, qanda xolesterini yüksək olan, ürək-damar sistemi və hormonal səviyyədə problemi olanlar üçün faydalıdır. Tərkibində beyinə faydalı təsir göstərən B vitaminləri də var. Alkoqollu kimi, az da olsa, alkoqolsuz pivə də xərçəng riskini azalda bilər.

Alkoqolsuz və alkoqollu pivə arasındakı fərq yalnız sonuncunun tərkibində etanolun olmasıdır, ona görə də hansı pivəni içmək istəməyiniz sadəcə şəxsi seçimdir.

 

Pivəli sousların və marinadların faydaları nələrdir?

Məsələn, ət qızardarkən, onun tərkibində xüsusi maddələr meydana çıxır - digər şeylərdən əlavə işlənmiş qazlar və tütün tüstüsünün tərkibində olan kanserogenlər. Onlar bədxassəli neoplazmaların inkişafına səbəb ola bilər. Pivə marinadları bu maddələrin miqdarını azalda bilər. Ən faydalısı tünd pivə marinadıdır - bu, kanserogenlərin təsirini demək olar ki, yarıya endirir.

Bəs "pivə qarnı" haqqında nə demək olar?

İnsanların yalnız pivədən kökəlməsi mifdən başqa bir şey deyil. Birincisi, nadir hallarda kimsə pivəni saf formada içir. Bir qayda olaraq, qəlyanaltılar istifadə olunur: cips, nachos, croutons və kraker, qurudulmuş balıq. İkincisi, pivənin problemlərindən biri onun aclığı aktivləşdirməsidir. Nə qədər çox pivə içsək, bir o qədər çox yemək istəyirik - bu, çəki artımı riski yaradır. Beləliklə, məşhur "pivə qarnı" ümumiyyətlə pivədən deyil, daha çox bəzi kişilərin genetik xüsusiyyətlərindəndir.

Əgər pivə içməyin miqdarını bilmirsinizsə, bu sizdə qastrit, pankreatit, sonsuzluq, baş ağrıları və sinir xəstəliklərinə səbəb ola bilər.

Endirim və kampaniyalardan xəbərdar olmaq üçün abunə olun.

Agentlər onlayndır
Chat agent
Chat agent
Salam, sizə necə kömək edə bilərik?